当前位置: 首页 高考统招 高考真题 2015高考真题——英语(四川卷)Word版含答案

2015高考真题——英语(四川卷)Word版含答案

2020-03-29 05:53:20


绝密★ 启封并使用完毕前
2015年普通高等学校招生全国统一考试(四川卷)
英语
本试题卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)。第Ⅰ卷至8页,第Ⅱ卷9至10页,
共10页。 满分150分。考试时间120分钟。考生作答时,须将答案答在答题卡上,在本试题卷、草纸上答题不小。考试结束后,将本试题卷和答题卡一并交回
第Ⅰ卷(选择题 共90分)
注意事项:
1. 必须使用2B铅笔在答题卡上将所选答案对应的标号涂黑
2. 第Ⅰ卷共两部分,共计90分。
第一部分  英语知识运用(共两节,共40分)
第一节 单项填空
  从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。(共10小题;每小题1分,共10分)
1.-Sorry, I forgot to lock the door.
 -______ ike  do it later.
A. No way   B. Take your te   C. Notg serious   D. You're welcome
2.You _____be careful with the era. It costs!
A ust   B. may   C.    D.will
3.The books on the desk,       covers are sy,are prizes for us.
  A.which    B.what    C.whose         D.that
ore expressways          Sichu soon to promote the local economy.
  A.are g built  B.will be built  C.have  built D.had  built
5.Br is gifted  writg music;he is very likely to be        Beethov.
  A.a                 C.the         D.不填
6.There is only one more day to go          your favorite music group play live.
  A.sce      B. until      C.        D. before
dy is contt with the toy.It is          he has ever got.
  A.a better   B.the better  C.a best      D.the best
8.The exhibition tells us        we should do sometg to stop air pollution.
  A.where      B.why         C.what        D.which
9.Little Tom sat         watg the monkey g  front of .
  aze      azg     azed      D.to aze
iki is always full of ideas,but        is useful to my owledge.
  otg    o one      either     one
第二节 完形填空
  阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。(共20小题;每小题1.5分,共30分)
  My previous home had a std of woods d it d y als  the backyard.That first year,g puts to the blue jays,t the squirrels.The squirrels had no__12__cog up right to me for t.As the months t by ,the rabbits saw that I was no    13  d 't escape. I threw carrot slices(薄片),they ev e for a nibble(啃).Slowly they e toe,d by the d of the year they were eatg out of my d.
  That second year,the rabbitse,d one would ev sit up for slices!While I was g t,I__16__that a groundhog who used to run away was now tg terest  this food situation.I carefully extded a long____18__,with a  eye on those teeth,d __19_,there were tes I would have the groundhog sittg next to a rabbit,both mung(津津有味地咀嚼) on carrots.A few months later,while ___20___,she would ev turn her back to me.___21_ she was g away,I reached out d ___22__scratched(搔)her back with my ger,She 't move.
  By year three,the rabbits d the groundhog were back.The groundhog 't have a pro with me scratg her back,d I got  ides,I'd always___24__,while sg up carrots,that the d looked like a cap.____25___one day,just to see what she would do ,I tly ____26__ one on top of the groundhog's ,not a ___27__,The next te, I had my era ready to record what you see here,one of several doz such pictures,____28___she had a slice to eat,she never ___29___ the one on her head.It was a fair __30__ -I got a pleasure,d she had yet other tasty treat.
11. A.avoided        B.started      celed       D.suggested
12. A.busess        B.fun        C.pro       D.privilege
13. A.help           B.cheat       C.threat          D.exception
14. A.trust           iss        ire         D.appreciate
15. A.feared         ored      C.discovered      D.rbered
16. A.proved         B.decided      oticed        D.understood
17. A.extre        creasg     C.additional       spirg
18. A.squirrel        B.rabbit        C.put          D.carrot
19. A.before long     B.long ago      C.over d over      D.all over 
20. A.eatg         B.playg       C.sittg           D.sleepg
21. ext          B.Once         C.Soon           D.Lately
22. A.carefully       B.suly       C.viotly       D.pattly
23. A.also           B.thus          C.just            D.still
24. A.thought        B.doubted       itted       D.recoised
25. A.While         B.Or           C.So            D.For
26. A.fixed          B.placed         C.hung          D.kept
27. A.trble        ove         C.delay          D.hesitation
28. A.Ev if        B.Ever sce      C.As far as      D.So long as
29. A.welcomed      B.required       C.bothered       D.expected
30.A.trade          B.competition    C.task          D.affair


第二部分 阅读理解(共两节,共50分)
第一节  阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。(共20小题;每小题2分,共40分)








31. The card above is_________
  A. a ticket        B. a postcard
  C.  vitation   D.  advertist
32. The party is for_________
  A. a birthday
  B. the Qu
  C. bee watg
  D. the National Day
33.Accordog to the card ,if you are unable to go ,you        .
  A.return the card
  B.visit the Museum
  ore the message
  D.contact Alice's mother
B
    Notg could stop Dad. After he was put on disability for a bad back, he bought a small farm  the country, just ough to grow food for the ily. He pted vegetables, fruit trees d ev kept bees for honey.
 d every week he ed Old  McCo's  house  exge for ure(肥料). The smell really burned the side of your nose.  we comped about the terrible smell, Dad said the stronger the ure, the healthier the crops, d he was right. For exple, just one of his taloupes filled the tire house with its sweet smell, d the taste was ev sweeter.
    As the vegetables started cog , Dad threw self to coog. One day, armed with a basket of vegetables, he nounced he was gog to make stew(炖菜).Dad pulled out a pressure cooker d filled it up with cabbages, eggpts, potatoes, corns, onions d carrots. For about half  hour. the pressure built d the vegetables cooked. ally, Dad turned off the stove, the pot  to cool d the pressure relief valve sprayed out a cloud of st. If we thought Dad's pile of  ure was bad, this was 10 tes worse.  Dad took off the lid, the smell nearly ocked us out.
   Dad carried the pot out d we oped doors d dows to air out the house. Just how bad was it? The neighbors e out of their houses to see if we had a gas leak!
   Detered, Dad filled our plates with stg stew d passed t around. It 't look that bad, d after the first wave had shut down my ability to smell, it 't od the nose so much, either.I took a taste.It would never  a prize  a coog competition,but it was surprisgly edible,d wo drk up every last drop of soup.
34. Why did Dad  Old  MoCo's  house regularly?
A. To earn some money for the ily.
B. To collect ure for his crops.
C. To get rid of the terrible smell.
D. To set a good exple to us.
35. What  we fer about Dad's stew?
A. It is popular ong the neighbors.
B. It conts honey d vegetables.
C. It looks very wonderful.
D. It tastes quite delicious.
36. What does the undered word "od"  the last paragraph ?
A. To attrct
B. To upset
C. To air
D. To shut
37. What  we learn about Dad form the text?
A. He is  experced cook.
B. He is a troublesome father.
C. He has a positive attitude to life.
D. He suffers a lot from his disability.
C
   Across Brit,burnt toast will be served to mothers  bed this morng as older sons d daughters rush to deliver their supermarket bunches of flowers.But,accorg to a new study,we should be pg a higher value on motherhood all year.
   Mothers have long own that their home workload was just as heavy as paid worow,the new study has shown that if they were paid for their partal labours,they would earn as much as£172,000 a year.
   The study looked at the rge of jobs mothers do,as well as the hours they are worg,to detere the figure.This would make their yearly come £30,000 more t the Pre ister earns.
   By alysg the numbers,it found the average mother works 119 hours a week,40 of which would usually be paid at a stdard rate 79 hours as overte.After questiong 1,000 mothers with childr under 18,it found that ,on most days,mums started their route work at  d ished at around 11pm.
   To calculate just how much mothers would earn from that labour,it suggested some of the roles that mums could take on,clug housekeeper,part-te lawyer,personal trer d terterg a part-te lawyer,at £48.98  hour,would prove to be the most profitable of the "mum jibs",with psychologist(心理学家)a close second.
     It also asked mothers about the ges they face,with 80 pert g otional(情感的) d as the hardest tg about motherhood.
  Over a third of mums felt they needed more trg d around half said they missed gog out with frds.
  The study shows mothers matter all year long d not just on Mother's Day.The otional,physical d tal ergy mothers devote to their chilr  be neverg,but childr are also sources of great joy d happessvestg(投入) te for partg d raisg relationships is money well spt.
38.How much would a mother earn a year if worg as the Pre ister?
   A.£30,000.                        B.£142,000.
   C.£172,000.                       D.£202,000.
39.The biggest ge for most mothers is from        .
   otional d                 B.low pay for work
   C.heavy workload                   D.lack of trg
40.What is stressed  the last paragraph?
   others'portce shows  ily all year long.
   B.The sacrifices mothers make are huge but worthwhile.
   others'devotion to childr  hardly be calculated.
   vestg te  partg would brg a cial return.
41.What  we conclude from the study?
   others'worg hours should be largely reduced.
   others should ce their te for work d rest.
   others'labour is of a higher value t it is realised.
   others should be freed from housework for social life.
  D
  Their cheery song brights y a ter's day. But ros are  ger of wearg tselves out by sg too much. Ros are sg all night一as well as durg the day,British-based researchers say.
    David Dooni, of Glasgow University, said that light from street ps, takeaway ss d homes is affectg the birds' biological clocks, g to t g wide awake  they should be asleep.
    Dr Dooni, who is puttg eras side nestg boxes to track sleepg patterns, said lack of sleep could put the birds'health at risk.His study shows that  ros are exposed to light at night  the lab, it leads to some es g active at the wrong te of day. d the more birds are exposed to light, the more active they are at night.
  He told people at a conferce, "There have  a couple of studies suggestg they are creasg their song output at night d durg the day they are still sg. Sg is a costly behaviour d it takes ergy.So by creasg their song output, there might be some costs of ergy."
  d it is not just ros that are g kept awake by artificial light. Blackoiids d seagulls are also g more nocturnal. Dr Dooni said, " Glasgow where I live, gulls are a serious pro.I have people cog to me sayg `You are the bird expert.  you help us kill these gulls?'.Durg the brg(繁殖)season,bet April d June,they are very active at night d very noisy d people 't sleep."
  Although Dr Dooni has only studied light pollution,other research concluded that ros livg  noisy cities have started to sg at night to make tselves heard over loud noise.
  However, some birds thrive(兴旺) noisy vironts. A study from California Polytic University found more hugbirds  areas with heavy dustrial ery. It is thought that they are capitalisg on their predators(天敌)g to quieter areas.
42. Accorg to Dr Dooni's study,what causerros to sg so much?
  A. The brg season.  B. The light  mo life
  C. The gerous viront. D. The noise from heavy ery.
43. What is the researchers' concern over the crease of birds' song output?
  A. The viront might be polluted.
  B. The birds' health might be aged.
  C. The dustry cost might be creased.
  D.The people's hearg might be affected.
44. What does the undered word "nocturnal"  Paragraph 5 ?
  A. Active at night.                          B. active at night.
  C. Active durg the day.   active durg the day.
45. Why do some birds thrive  noisy vironts?
   A. Because there are fewer gers.
    B. Because there is more food to eat.
C. Because there is less light pollution
D. Because there are more places to take shelter.
E
No one is sure how the t Egypts built the pyrids near Cairo. But a new study suggests they used a little rock'n'roll. Long-ago builders could have attached woo pole s to the stones d rolled t across the sd, the stists say.
"Tically, I tk what they're proposg is possible," physicist iel Bonn said.
People have long puzzled over how the Egypts moved such huge rocks. d there's no obvious swer. On average, each of the two million big stones weighed about as much as a large pickup truck. The Egypts smehow moved the stone blocks to the pyrid site from about one kilometer away.
The most popular view is that Egypt workes slid the blocks along smooth paths. y stists suspect wokers first would have put the blocks on sleds(滑板). T they would have dragged t along paths. To make the work easier, workers may have lubricated the paths either with wet clay or with the fat from cattle. Bonn has now tested this idea by bug small sleds d drg heavy objects over sd.
Evce from the sd supports this idea. Researchers found small ounts of fat, as well as a large ount of stone d the rs of paths.
  However , physicist Joseph West tks there might have  a spler way , who led the new study . West said , "I was spired while watg a television progr shog how sleds might have helped with pyrid construction . I thought , 'Why don't they just try rog the tgs ?' " A square could be turned to a rough sort of wheel by attg woo poles to its sides , he realized . That , he notes , should make a block of stone "a lot easier to roll t a square".
  So he tried it.
  He d his stuts tied some poles to each of four sides of a 30-kilogr stone block.That action turned the block to somewhat a wheel.T they placed the block on the ground.
They wrapped one d of a rope around the block d pulled.The researchers found they could easily roll the block along differt ds of paths.They calculated that rog the block required about as much force as movg it along a slippery(滑的)path.
West hasn't tested his idea on larger blocks,but he tks rog has clear advtages over sg.At least,workers wou't have needed to carry cattle fat or water to smooth the paths.
46.It's widely believed that the stone blocks were moved to the pyrid site by ______.
A.rog t on roads
B.pusg t over the sd
C.sg t on smooth paths
D.drg t on some poles
47.The undered part "lubricated the paths"  Paragraph 4 s____.
ade the paths wet
ade the paths hard
ade the paths wide
ade the paths slippery
48.What does the undered word "it" Paragraph 7 refer to?
A.Rog the blocks with poles attached.
B.Rog the blocks on woo wheels.
  C.Rog poles to move the blocks.
  D.Rog the blocks with fat.
49. Why is rog better t sg accorg to West ?
   A. Because more force is needed for sg.
   B. Because rog work  be done by fewer cattle.
   C. Because sg on smooth roads is more gerous.
   D. Because less preparation on paths is needed for rog.
50. What is the text ly about ?
   A.  expert on ways of movg blocks to the pyrid site.
   B.  application of the method of movg blocks to the pyrid site.
   C.  argut about differt methods of movg blocks to the pyrid site.
   D.  troduction to a possible new way of movg blocks to the pyrid site.


第二节 根据对话内容,从对话后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项多余选项。(共5小题;每小题2分,共10分)
A: I need to lose some weight. My clothes don't fit ymore. __51___
B: Well, stead of watg TV all day, you could do more exercise.
A:_______52________
B: Like cyg, or you could work out at the gym.
A: I don't have te. ____53____
B: OK, t you could ge your diet. _____54____
A: You  no more burgers! Oh no!
B: OK.___55____



绝密★启用前 
第II卷  (非选择题  共60分)
注意事项:
1.必须使用0.5毫米黑色墨迹签字笔在答题卡上题目所指示的答题区域内作答,
答题在试题卷上无效
 2.第I卷共三节,共计60分。
第三部分  写作(共三节,满分60分)
第一节 阅读表达:(共计5小题每小题2分,共10分)
    阅读下面短文,并用英语回答问题,请清楚问题后的词数要求。
  It was a hot suer day that found me runng down the street with a dollar  my sweaty d.The closer I got to S & Joe's Stationery Store, the more excited I was. After all, a dollar was a tidy sum for  11-year-old boy  1961.
  Out of breath, I swung op the door d got a blast of cold air that sttly cooled me off. I was  a place of pure happess. S & Joe's had it all一books, dy, toys,baseball cards,puzzles d es. I t directly to the bar d ordered a bottle of soda. There I sat, considerg my next move.
  Books always e first.I picked out five titlesexe e the dy, rows d rows of it. I chose five dy bars, which brought my total to 25 ts. T a betie of cold orge juice, a bag of chips d a pack of Ted s baseball cards. After payg the clerk,I still had 5 ts.
  I hurried directly to my backyard, where  apple tree pattly waited for me. There, sittg  the shade st its strong trunk, I read my books, ate my dy d drk my orge juice.
  As I sat  my own personal heav,I started tg about havg more.That's  a tastic g idea popped to head: If I could get more money,I could buy more books l liked. buy ytg l ted. That's how it all started.
  
56.How did the boy feel on his way to S & Joe's?(no more t 5 words)
57.What does"a tidy sum"  Paragraph 1?(no more t 5 words)
58.What did the boy consider dog first after he ordered soda?(no more t 5 woeds)
59.What did the boy do while rg?(no more t 5 words)
60.Where was the boy's"personal heav"?(no more t 9 words)



第二节短文改错(共10小题;每小题1.5分,共15分)
下面短文中有10处语言错误。请在有错误的地方增加、删除或修改某个单词。
  增加:在缺词处加一个漏词符号(?),并在其下面写出该加的词;
  删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
  修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
  注意:
1. 每句不超过两个错误;
2. 每处错误及其修改均仅限一次;
3. 3.只允许修改10出,多者(从第11处起)不计分。

Hi, ice,
  It's  a month sce I e to this new school d I really t share with you some of the
pros I have  experg.
  As I tell you last te, I made three  new frd here. We g out together durg lunch d after school. We've  spg a lot of te sg  karaoke bars. It's  three Saturdays now d it really costs me y. d I started to see this as a te-wastg activity!  fact ,I don't like to go ymore, so I'm afraid I'll lose their frdship. How do you tk I should do? If you are me ,would you talk to ?
  Please help with me d give me some advice.
                             Grace
第三节 书面表达(共35分)
假如你是李夏。你看到关国留学生Sharon 在网上发贴,.希望有人能帮助她提高普通话(dar)水平,她可以教英语作为回报。请银据以下提示用英语给她写一封电于哪件。
1. 表达给她提供帮助的意愿;
2. 说明你能胜任辅导的理由;
3. 给出讲好普通话的两点建议;
4. 提出你学习英语的具体需求。
  
  注意:
1. 词数120左右,开头语已为你写好;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;
3. 文中不得透漏个人姓名和学校名称;
  Hi Sharon,
  This is Li Xia. I learned from your post that you t to prove your darm__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
                                   Li Xia
                                  
                                  
                                  
                                  
                                  
                                  
                                  
                                  
                                  
                                  
                                  
                                  
                                  
                                  
                                  
英语试题答案

  第一部分
第一节单项填空
1.C   2.A   3.C   4.B   5.A   6.D   7.D   8.B   9.C  10.D
第二节 完形填空
11.B   12.C   13.C   14.A   15.D   16.C   17.B   18.D   19.A   20.A
21.B   22.A   23.D   24.A   25.C   26.B   27.B   28.D   29.C   30.A
第二部分 阅读理解
第一节 阅读
31.C   32.A   33.D   34.B   35.D   36.B   37.C   38.B   39.A   40.B   
41.C   42.B   43.B   44.A   45.A   46.C   47.D   48.A   49.D   50.D
第二节 补全对话
51.C   52.A   53.B   54.G   55.E
第三部分 写作
第一节 阅读表达
56. He felt excited.
57. Much/A great out of/ A lot of money
58. He considered buyg books.
59. He ate d drk.
60. It was under the apple tree  his backyard.
第二节 短文改错
61.加上to
62. tell--told
63. frd--frds
64. sg--sg
65. yuch
66. so--but 
67. How--What
68. are--were
69. --t
70.去掉with 
第三节 书面表达
Hi Sharon,
  This is Li Xia. I learned from your post that you t to prove your dar. I  quite terested  it . I tk I'm fit for it. As a stut, I have  learng dar for y years.  addition ,I  ese, which s dar is a must for me to counicate with others  my daily life. So I'm quite cont that I  help you learn dar.
  Learng dar takes te, so if you t to learn it well ,you should spd much te practg dar everyday. As the sayg goes, practice makes perfect. Besides, you  also read some books  ese、see some ese s d list to some ese radio progrmes. Spg d listg are very portt for a guage learng, by which you are sure to make great progress.
   your post, you say you  teach glish as a reward. It is just what I t. I'm eager to prove my glish. So, if you allow me to help you learn dar, you  also help me prove my glish. We  contact each other by video chat every night for half  hour  glish d half  hour  ese, so that we  prove our oral spg. 
  Hope for you early reply!
                                                                    Yours Scerely 
                                                                         Li Xia